Ana Sayfa Hakkımızda Tarihçe Etkinlikler Duayen Başkan Nasıl Esnaf olunur İletişim
YORGAN SÖZCÜĞÜ NERDEN GELİYOR?
    Yorgan sözcüğünün bilebildiğimiz en esli söylenişi "yourgan" şeklindedir. Uygur kaynaklarında bulunmaktadır. Yorgan sözcüğü ise eski Türkçe de örtmek sarmak kaplamak kuşatmak anlamına gelen "yör" sözcüğünden "yörgen, yorgan" şeklinde türetilmiş olup günümüzde yatakta örtünmeye yarayan iki yüzü pamuk yün ya da kuştüyü doldurularak dikilen örtü olarak tanımlanmaktadır.

MESLEKİ ÖRGÜTLENMEMİZ

Yorgancı esnafımızın geçmişten günümüze kadar Osmanlı ve Cumhuriyet döneminde en yoğun olarak bulunduğu kent İSTANBUL’dur. Yorgancı Esnafı Osmanlı döneminde "Yorgancıyan" esnafı locası olarak varlığını sürdürmüştür. Daha sonra 20. yüzyılın başlarında "Çarşıy-ı Kebir Döşemeci ve Yorgancı Esnafı Cemiyeti" adı altında örgütlendi.. Akabinde mesleki örgütümüz " Dersaadet Yorgancılık Cemiyeti" adını aldı. Bu örgüt de daha sonradan " İstanbul Yorgancı ve Halaç Döşemeciler Derneği" adı altında yeniden yapılandırıldı.
    1956 yılında "İstanbul Yorganci ve Hallaç Esnafı Sanatkârları Derneği" kuruldu. Kurucusu Üsküplü Hüdai Bukağılı’dır. İstanbul yorgancılarımız 1993 yılına kadar dernek içerisinde örgütlendiler.1993 yılında yasa gereği bugünkü ismiyle faaliyet gösteren "İSTANBUL YORGANCI VE HALLAÇ ESNAFI ODASI" kuruldu. O yılda odamızda 961 kayıtlı üyemiz bulunuyordu. Odamızın ilk ve efsanevi başkanı yorgancı ustası sn. Celalettin AKYÜZ’dür. Uzun yıllar boyu hizmet veren sayın başkan yerini 28 Mart 2010 yılında yapılan kongre ile yeni başkanımız sn. Nazmi İNCE’ye bırakmıştır.